Town Centre, Northwich

Northwich’s history was brought back to life through an exciting public realm scheme that enhanced its traditional shopping area, the scheme is looking as good as new! Work began back in July 2012 on the first phase of the Witton Street improvements, which aimed to re-introduce a more traditional feel to enhance the setting of its historic buildings.

The Cheshire West and Chester Council designed scheme transformed the area between the library and Venables Road with traditional paving, new street furniture and public art features. The footway and pedestrianised area leading from the Meadow Street junction to Venables Road has been re-laid with Yorkstone and granite setts to echo the early 20th century paving patterns that once characterised the street scene.

Brunner Court and St Paul’s Courtyard has be re-laid utilising the Artscape process with porphyry sets inlayed Crystal Black granite that has added distinction and defines the areas for events and relaxation. Other features of the project included ornate tree grills inspired by the roof bosses of St. Helen’s Church and bespoke signage logos for the town centre.

Location

Northwich

Client Team

Client team: Cheshire West and Chester Council
Contractor: The Casey Group Ltd
Artist: Katayoun Dowlatshahi