Central Library, Liverpool

Austin Smith-Lord’s 50 million pound Liverpool Central Library project opened in May 2013 after a three year complete overhaul. The scheme, in a World Heritage Site, involved the restoration of grade I listed elements as well as the insertion of a new building behind a historic facade. It was funded by PFI. The six-storey new building is arranged around a full-height atrium crowned with a glazed dome and roof terrace. Hardscape produced and supplied the Artscape ‘Literary Carpet’ hard landscaping outside the main entrance and inside the atrium area with Crystal Black, Kobra, Royal White granite paving (including the granite walling outside) and Woodkirk sandstone paving around the entrance. Best quote of the day in the Daily Mail said: “It’s like going to meet your ‘Gran’ and finding she’s turned into Beyonce”.

Location

Liverpool

Client Team

Landscape Architects: Austin Smith Lord, Manchester
Client: Liverpool City Council
Contractor: Adana Construction Ltd