Brooksby project, Islington, London

The project extends a grade II listed apartment to provide a new lower ground bedroom and study for the client. Large openings connect the spaces to a new lower court terrace and garden beyond.

The innovative use of white glazed brick (Commended by the 2015 Brick Awards Judges in the  refurbishment category) bounces daylight into the lower ground spaces, connecting the extension with the stucco base of the existing listed building and personalising the project – making reference to the clients’ childhood in the Staffordshire potteries region.

The monolithic sculpted brickwork form negotiates the transition from excavated lower ground to openness at ground level in a composition of slender piers whose orientation rotates in plan to create a dynamic interplay between solidity and transparency, while maintaining long views from the interior through to the garden and sky.

The client wrote that the finished project fulfilled all their criteria ‘even more beautifully than we had imagined we adore our transformed flat and look forward to enjoying it for many years to come.’

Stockscape supplied Ramon grey limestone paving, steps and specials to the project.

Location

Islington, London